Zupy

Bulion z pieczonej kaczki z makaronem naleśnikowym, warzywami i pierożkami
Składniki:

Bulion:
• Kaczka cała 1 szt.
• Włoszczyzna (por, marchew, seler, korzeń pietruszki) po 1 szt.
• Woda 5 l
• Tymianek świeży 2 gałązki
• Sól, pieprz – do smaku

Naleśniki:
• Mąka 100 g
• Mleko 200 ml
• Jajko 1 szt.
• Natka pietruszki 20 g

Ciasto na pierogi
• Mąka pszenna 1 kg
• Żółtko jaj 4 szt.
• Słodka śmietana 300 ml
• Masło rozpuszczone 60 g
• Sól – do smaku
• Wrzątek – do konsystencji

Pozostałe:
• Sól, pieprz – do smaku
• Majeranek świeży – do smaku
• Marchew młoda, por baby, seler korzeń – do dekoracji
• Oliwa rydzowa – do dekoracji

Jak to przygotować?

Bulion:
Kaczkę podziel na pół. Włoszczyznę i jedną połowę kaczki zalej wodą, zacznij gotować na małym ogniu. Drugą połowę kaczki upiecz w piecu na złoty kolor w temp. 200oC, a następnie dodaj do bulionu ze świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Bulion gotuj przez kolejne 3 godz.

Naleśniki:
Z mąki, mleka i jajka zrób ciasto naleśnikowe, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Usmaż naleśniki, zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski.

Pierogi:
Kaczkę wyjmij z bulionu, poszarp na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Ciasto wyrób, zaparzając wrzątkiem. Ulep pierożki, napełniając je przygotowanym farszem z kaczki.

Sposób podania:
Paski z naleśników, pierożki, marchew, por i seler wyłóż na talerz. Zalej gorącym bulionem. Skrop oliwą rydzową.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij