Zupy

Gazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morza
Składniki:

Gazpacho:
• Pomidory 1 kg
• Ogórki zielone 2 szt.
• Papryka czerwona 1 szt.
• Papryka zielona 1 szt.
• Papryka żółta 1 szt.
• Czerwona cebula 250 g
• Ocet – do smaku
• Sos tabasco – do smaku
• Sól, pieprz – do smaku
• Czosnek świeży 4 ząbki
• Oliwa 100 ml

Ogórkowy chłodnik:
• Ogórek 1 kg
• Cukinia 1 szt.
• Awokado dojrzałe 1 szt.
• Liście mięty 1 garść
• Sok z 1/2 limonki
• Papryczka chili 1/3 szt.
• Migdały w płatkach 1 garść
• Sól, pieprz – do smaku

Owoce morza:
• Małże nowozelandzkie 10 szt.
• Przegrzebki 10 szt.
• Krewetka 16/20 10 szt.
• Purée z yuzu Ponthier 100 ml
• Ośmiornica 10 macek (ok. 400 g)
• Wino czerwone 200 ml

Jak to przygotować?

Gazpacho:
Pomidory i ogórki obierz, wydrąż miąższ. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne. Obierz cebulę czerwoną. Wszystkie warzywa zmiksuj, dodając przyprawy.

Chłodnik ogórkowy:
Ogórki i cukinię obierz, wydrąż środki. Tak przygotowane włóż do Thermomixa razem z resztą składników i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Owoce morza:
Przegrzebki obsmaż na maśle z czosnkiem. Krewetkę zamarynuj w purée yuzu i oliwie czosnkowej. Ośmiornicę ugotuj w winie. Małże nowozelandzkie podduś w wywarze rybnym z szafranem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij