Zupy

Chłodnik ogórkowy z miętą
Składniki:

• Ogórek zielony 1 kg
• Jogurt naturalny 300 g
• Mięta 300 g
• Krem balsamiczny biały – do smaku
• Rzodkiew 2 szt.
• Pomidor koktajlowy 5 szt.
• Olej z pestek winogron – do smaku
• Pieprz, sól – do doprawienia
• Dekoracje

Jak to przygotować?

Obierz ogórki, skórki zachowaj i pokrój w julienne. Ogórki oczyść z pestek, zmiksuj z jogurtem i miętą (50 g). Całość dopraw solą, pieprzem i kremem balsamicznym. 

Rzodkiew pokrój cienko i zanurz w wodzie z lodem. 

Z mięty zrób oliwę do dekoracji: olej podgrzej do temp. 65oC i zmiksuj z miętą (150 g).

Całość udekoruj według uznania.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij