Zupy

Krem z batatów z udkiem kurczaka kukurydzianego
Składniki:

• Udka z kurczaka kukurydzianego 3 szt.
• Olej rzepakowy do konfitowania 1 l
• Cynamon 2 laski
• Anyż 2 gwiazdki
• Tymianek świeży 4 gałązki
• Bataty 3 kg
• Oliwa pomace 50 ml
• Olej 100 ml
• Masło 50 g
• Cebula 300 g
• Czosnek 100 g
• Chilli 50 g
• Mleko kokosowe 1 l
• Wanilia laska 5 g
• Śmietanka 30% 500 ml
• Olej sezamowy/ konopny Horeca Aroma Gold 100 ml
• Lecite Texturas 15 g
• Pieprz biały Horeca Aroma Gold – do smaku
• Sól - do smaku 
• Mikrozioła – do dekoracji
• Oliwa chilli Ollio – do dekoracji

Jak to przygotować?

Udka kurczaka przypraw: dodaj anyż, cynamon i świeży tymianek, zalej olejem i konfituj pod przykryciem w temp. 120°C przez 3 godziny.

Bataty dokładnie umyj, pokrój wzdłuż na pół, dopraw solą, skrop oliwą pomace i zawiń w folię aluminiową. Włóż do pieca rozgrzanego do temp. 160°C na ok. 50 minut. Po wyjęciu bataty wystudź i wydrąż miąższ.

Do garnka wlej olej i dodaj masło, a gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i chilli. Gdy warzywa się zeszklą, wlej do garnka mleko kokosowe i dodaj wanilię. Całość gotuj do momentu odparowania połowy objętości mleka. Do garnka dorzuć miąższ batatów i po zagotowaniu zmiksuj całość na gładką masę, dodaj śmietankę i ponownie zagotuj.

Olej sezamowy jasny lub konopny zmiksuj na wolnych obrotach z Lecite do uzyskania pianki.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij