Zupy

Consommé z bażanta z wontonami
Składniki:

Consommé:
• Bażant tuszka 2 szt.
• Marchew 120 g
• Seler 60 g
• Pietruszka korzeń 120 g
• Por 100 g
• Cebula 150 g
• Pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy – po 3 szt.
• Tymianek, nać pietruszki, lubczyk, estragon – po 1 gałązce
• Białko jaja – do klarowania
• Sól – do smaku

Wontony:
• Borowik cały Forrest 150 g
• Szalotka 2 szt.
• Czosnek 1 ząbek
• Masło klarowane Yes Chef – do smażenia
• Czerwone wino Fuenteseca 50 ml
• Sól, pieprz – do smaku
• Ciasto wonton soup 

Dodatki – do dekoracji:
• Borowik cały
• Marchew baby i marchew julienne
• Mikrorzodkiew

Jak to przygotować?

Consommé:
Tuszki bażanta dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i włóż do pieca rozgrzanego do temp. 180°C na 20 min. Upieczone tuszki przełóż do garnka, zalej zimną wodą tak, żeby zakryła mięso.

Mięso zagotuj, następnie zmniejsz płomień i dorzuć do garnka warzywa, zioła i przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu ok. 4-5 godz., po ugotowaniu przecedź przez sito. Tuszki odłóż do przygotowania wontonów. Wywar ostudź i sklaruj białkiem. Dopraw do smaku solą. 

Wontony:
Z mięsa oddzielonego od kości przygotuj farsz: mięso drobno posiekaj i odłóż do miski. Borowiki, szalotki i czosnek również posiekaj i przesmaż na maśle klarowanym. Dolej wino i poczekaj, aż odparuje, dodaj następnie mięso. Całość dopraw i smaż przez kilka minut, odstaw do ostygnięcia. Ciasto na wontony pokrój w kwadraty i nafaszeruj przygotowanym mięsem, zawiń. 

Sposób podania:
Borowiki nakrój i opal palnikiem. Consommé podawaj z wontonami przygotowanymi na parze, borowikiem, marchewką i mikrorzodkwią. 

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij