Zupy

Bulion z pieczonego topinamburu
Składniki:

Bulion:
• Topinambur 1 kg
• Ziemniaki 500 g
• Cebula 500 g
• Marchew 100 g
• Por 250 g
• Tymianek 100 g
• Olej rzepakowy – do pieczenia
• Czosnek, liść laurowy, goździki, tymianek, pieprz – do smaku

Topiony ser:
• Ser Asiago Pressato DOP tarty 290 g
• Woda 115 g
• Citras Texturas 14 g

Dekoracje:
• Szynka hiszpańska Jamón Serrano Reserva smażona, posiekana
• Dymka drobno cięta
• Kiełki cebuli
• Topinambur pieczony

Jak to przygotować?

Bulion:
Warzywa umyj dokładnie w zimnej wodzie, nie obieraj. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w GN wraz z tymiankiem. Skrop olejem i piecz całość w temp. 170°C przez ok. 40 min. Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej wodą tak, aby zostały przykryte i gotuj przez ok. 3-4 godz. na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy: czosnek, liść laurowy, goździki, tymianek, pieprz. Całość przecedź, dopraw do smaku.

Topiony ser:
W rondlu zagotuj wodę z Citrasem. Dodaj wcześniej starty ser Asiago i wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę rozsmaruj na ciepłej macie silikonowej (możesz ją wygrzać w piecu). Ser odstaw do stężenia. Przed podaniem wytnij pożądany kształt. 

Sposób podania:
Na dnie głębokiego talerza ułóż topiony ser, dodaj pieczony topinambur i kiełki cebuli. Ser posyp drobno ciętą szynką Jamón Serrano Reserva i dymką. Zalej bulionem tuż przed podaniem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij