• Porcje rosołowe 2 kg
• Marchew 250 g
• Seler 250 g
• Cebula 1,5 kg
• Olej 200 ml
• Wino białe 325 ml
• Sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach – do smaku
• Chleb tostowy 1 szt.
• Porcje rosołowe 2 kg
• Marchew 250 g
• Seler 250 g
• Cebula 1,5 kg
• Olej 200 ml
• Wino białe 325 ml
• Sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach – do smaku
• Chleb tostowy 1 szt.
Z porcji rosołowych, marchwi i selera ugotuj bulion drobiowy. Bulionu możesz użyć do przygotowania również innych zup – powinno wyjść ok. 4-5 l.
Pokrój cebulę w piórka, następnie przesmaż ją partiami na patelni na oleju. Do każdej partii cebuli wlej na sam koniec wino i odparuj, przypraw także solą, pieprzem oraz cukrem. Przesmażoną cebulę przełóż do garnka, zalej bulionem i dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godz. na wolnym ogniu. Przypraw do smaku.
Chleb tostowy pokrój w regularną kostkę i przesmaż na oleju na patelni. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – najlepiej tymiankiem. Do zupy możesz dorzucić także mozzarellę, jeśli pozostała z innych dań.