• Cebula 200 g
• Masło 200 g
• Czosnek 4 ząbki
• Szpinak 1,2 kg
• Bulion 1 l
• Śmietana 20% 300 ml
• Sól, pieprz – do smaku
• Kwaśna śmietana 300 g
• Mozzarella w kulce 250 g
osób
• Cebula 200 g
• Masło 200 g
• Czosnek 4 ząbki
• Szpinak 1,2 kg
• Bulion 1 l
• Śmietana 20% 300 ml
• Sól, pieprz – do smaku
• Kwaśna śmietana 300 g
• Mozzarella w kulce 250 g
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojony w plastry czosnek. Gdy cebula z czosnkiem się zarumienią, dodaj rozmrożony szpinak i podlej bulionem, dodaj śmietanę i zblenduj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli zupa wyszła za rzadka, zagęść ją zasmażką: 50 g masła rozpuść na patelni i dodaj 50 g mąki, wymieszaj na jednolitą masę.
Zupę podaj z kwaśną śmietaną i pokrojoną w kostkę mozzarellą.