• Kukurydza w ziarnach 800 g
• Masło 300 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Mąka pszenna 50 g
• Filet z kurczaka 200 g
• Chorizo 100 g
osób
• Kukurydza w ziarnach 800 g
• Masło 300 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Mąka pszenna 50 g
• Filet z kurczaka 200 g
• Chorizo 100 g
Kukurydzę wrzuć do garnka, dodaj 200 g masła, dolej wodę, dopraw solą. Gotuj przez ok. 45 minut, aż ziarna zmiękną. Następnie wszystko zmiksuj i przetrzyj przez sito. Zupę zagęść zasmażką: 50 g masła rozpuść na patelni i połącz z mąką. Przygotowaną zasmażkę wlej powoli do zupy, mieszając, by nie porobiły się grudki. Kurczaka pokrój w paski, podsmaż na patelni i odstaw.
Chorizo pokrój w drobną kostkę i podsmaż na pozostałym maśle, aż się przyrumieni. Kurczaka i chorizo ułóż na talerzu i zalej zupą.