Zupy

Porcja dla...
4-5
osób
Zupa na mleku kokosowym z owocami morza
Składniki:

• Krewetka cała surowa w skorupie 500 g
• Olej 3 łyżki
• Liście limonki 6 szt.
• Trawa cytrynowa 2 szt.
• Papryczka chilli 1/2 szt.
• Imbir korzeń 20 g
• Frutti di mare 500 g
• Mleczko kokosowe 200 ml
• Pieprz młotkowany 1 łyżeczka
• Sos sojowy 2 łyżki
• Sos rybny 2 łyżki
• Cukier trzcinowy 1 łyżka
• Sok z 1 limonki
• Grzyby słomiane 1/2 puszki
• Natka pietruszki 2 łyżki

Jak to przygotować?

Krewetki obierz z skorupy i oddziel od głowy. Ogony opłucz, przekrój wzdłuż i oczyść z odwłoka. Pancerze i głowy krewetek smaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, następnie wlej 1,5 l wody, dodaj liście limonki, trawę cytrynową, papryczkę chilli oraz imbir w plastrach. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30 min.

W drugim rondelku delikatnie podsmaż frutti di mare i krewetki, następnie podlej mleczkiem kokosowym. Dodaj pieprz młotkowany, zagotuj i podlej przecedzonym bulionem ze skorup krewetek.

Dopraw do smaku sosem sojowym, rybnym, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki. Na koniec wrzuć do zupy pokrojone w ćwiartki grzyby słomiane.

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij