Zupy

Krem z dyni
Składniki:
  • 800 g dyni OERLEMANS
  • 150 g borowików COOK BAZA
  • 100 g cebuli 
  • 20 g świeżego tymianku 
  • 10 g soli w płatkach JOZO
  • 1,3 l bulionu warzywno-wołowego
  • 120 g masła klarowanego YES CHEF
  • 150 ml śmietany Culinaire Original DEBIC
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone pestki dyni COOK BAZA
  • krem balsamiczny gruszkowo-orzechowy CARANDINI 
Jak to przygotować?

Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą z chili i przyprawić płatkami soli. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Borowiki i cebulę podsmażyć na maśle klarowanym. Dynię i podsmażone z cebulą borowiki przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować ok. 40 minut. Następnie dodać świeży tymianek i zmiksować ze śmietaną i zimnym masłem na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem. Przelać na talerz i udekorować prażonymi pestkami dyni, polać finezyjnie kremem balsamicznym i śmietaną.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij