Zupy

Krem z dyni
Składniki:

• Dynia Oerlemans 800 g
• Borowiki Forrest 150 g
• Cebula 100 g
• Świeży tymianek 20 g
• Sól w płatkach Jozo 10 g
• Bulion warzywno-wołowy 1,3 l
• Masło klarowane Yes Chef 120 g
• Śmietana Culinaire Original Debic 150 ml
• Sól i pieprz - do smaku
• Prażone pestki dyni Cook Basic - do smaku
• Krem balsamiczny gruszkowo-orzechowy Carandini - do smaku

Jak to przygotować?

Dynię obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą z chili i przypraw płatkami soli. Piecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180℃. Borowiki i cebulę podsmaż na maśle klarowanym. Dynię i podsmażone z cebulą borowiki przełóż do garnka i zalej bulionem, gotuj przez ok. 40 minut. Następnie dodaj świeży tymianek i zmiksuj ze śmietaną i zimnym masłem na gładki krem. Przypraw solą i pieprzem. Przelej na talerz i udekoruj prażonymi pestkami dyni, polej kremem balsamicznym i śmietaną.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij