Zupy

Zupa grzybowa z pasztecikiem
Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g borowików mrożonych FORREST
  • 50 g borowików suszonych COOK BAZA
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 50 g selera
  • 100 g cebuli
  • 50 g marchwi 
  • 50 g pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 100 g śmietany kwaśnej
  • 50 g masła MILI
  • 1 szt. jajka MILI
  • czarnuszka
  • sól, pieprz do smaku
Jak to przygotować?

1. Zupa:
Suszone borowiki namaczamy w zimnej wodzie, a następnie zagotowujemy. Seler, marchew, pietruszkę, czosnek i połowę cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy na części masła. Do warzyw dodajemy połowę porcji pokrojonych w kostkę borowików, podlewamy bulionem warzywnym. Dodajemy bulion grzybowy z suszonych borowików, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Całość dokładnie miksujemy, zaciągamy zimnym masłem. Podajemy z kleksem zimnej kwaśnej śmietany.

2. Paszteciki:

Kapustę kiszoną siekamy i gotujemy do miękkości. Na patelni przesmażamy pozostałe drobno pokrojone borowiki, cebulę i czosnek. Całość razem powoli dusimy, aż składniki i smaki połączą się. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, kroimy w paski, nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Rulon przecinamy w poprzek, aby utworzyć paszteciki. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 20 min w temperaturze 200°C.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij