Zupy

Chłodnik z buraka
Składniki:

• Bulion warzywny 1 l
• Burak czerwony 2 kg
• Czosnek 1 szt.
• Jogurt naturalny 300 ml
• Botwina 1 pęczek
• Wino czerwone 200 ml
• Miód 100 ml
• Algin 0,5 g
• Mleko
• Jaja 4 szt.
• Szyjki rakowe 200 g
• Masło 100 g
• Olej 200 ml
• Koper 2 pęczki
• Ogórek zielony 2 szt.
• Rzodkiewka 1 pęczek
• Liście i kiełki - do dekoracji

Jak to przygotować?

Chłodnik:
Ugotuj tradycyjny barszcz czerwony (na bazie bulionu warzywnego z listy podanych składników, wykorzystując buraki i czosnek), następnie odcedź całość i zabiel jogurtem.

Botwinka:
Zredukuj wino czerwone z miodem, tuż przed podaniem dodaj posiekaną botwinę, lekko całość przesmaż.

Ravioli z jogurtu:
Jogurt wymieszaj z odrobiną mleka, przelej do dyspensera i wstrzyknij do wody alginowej (proporcje: na 1 litr wody 5 g alginu, razem zmiksuj).

Oliwa koperkowa:
Olej podgrzej do temp. 65ºC i zmiksuj z koprem.

Żółtko:
Jaja gotuj przez 1 godz. w temp. 65ºC, następnie oddziel białka od żółtek.

Szyjki rakowe:
Szyjki rakowe usmaż na maśle z czosnkiem.

Ogórek:
Ogórka cienko pokrój na maszynie, zamarynuj w oliwie koperkowej i zwiń w rulon.

Rzodkiewka i burak:
Rzodkiewkę i buraka pokrój cienko na maszynie i wsadź do wody z lodem.

Sposób podania:
Do talerza nalej chłodnik, następnie nałóż botwinę, szyjki rakowe, żółtko oraz ravioli z jogurtu. Uzupełnij kompozycję ogórkiem, rzodkiewką, burakiem oraz oliwą koperkową. Chłodnik udekoruj według uznania.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij